A vezetőképes műgyanta padló rétegei és felépítése

2017. szeptember 16.
2626
A vezetőképes műgyanta padló rétegei és felépítése

Az elektromos töltések mindenhol előfordulnak környezetünkben, mint egyfajta láthatatlan fizikai erő. Megfigyelhető akár a falon, szőnyegen, vagy akár az emberi testen is. Mivel a töltés levezetése a padlón keresztül történik, így igen fontos annak összetétele és kialakítása.

A vezetőképes padlóbevonatok általában hat rétegből épülnek fel: 

  • védőbevonat
  • fedőbevonat
  • vezetőréteg
  • póruszárás
  • alapozás
  • aljzat

Nézzük, mik az egyes rétegek funkciói. 

Aljzat

A padlóbevonatok aljzata általában beton, hiszen ez egy rendkívül tartós és erős anyag, melyre bármilyen felületet rá lehet burkolni a későbbiekben. Fontos, hogy egyenletes és sima felület álljon a rendelkezésre, így nemcsak strapabíró, de esztétikus lesz majd a később rákerülő műgyanta padló.

Alapozás

Az alapozás feladata a megfelelő tapadás biztosítása az aljzat és a bevonat között. Az alapozás általában oldószermentes, így tökéletes az epoxi padló kialakításához használt epoxi alapú gyantákhoz is. 

Póruszárás

Rendkívül fontos, hogy a fedőréteg mindenhol egyenlő és egyenletes vastagságú legyen. Ezért fontos, hogy legyen egy kiegyenlítő, póruszáró réteg. Ezt általában kvarchomok és alapozó gyanta segítségével érhetjük el. 

Vezetőréteg

A beton vezetőképessége az idők során folyamatosan gyengül, ezért is szükséges a vezetőréteg felhordása. A vezetőképes felület biztosítja – mintegy csatornaként – hogy a padló elvezethesse majd az elektrosztatikus kisüléseket. 

Fedőbevonat

A vezetőképes fedőbevonatok lehetnek epoxi gyanta alapúak, páraáteresztő vékony és vastag rétegek, csúszásgátló bevonatok, oldószermentes bevonatok és különböző vegyi terhelésnek ellenálló burkolatok. Fontos, hogy mindig a számunkra megfelelőt válasszuk ki, attól függően, hogy gyári épületben terítjük-e le a műgyanta padlót vagy kórházban. 

Védőbevonat

A műgyanta padló leterítésének utolsó fázisa a vezetőréteg lerakása. Ezek a védőbevonatok hézagmentesek és kopásállóak, továbbá a RAL skála minden színében kikeverhető színűek. Ezen tulajdonságai kiválóan alkalmassá teszi műszaki laborok, vagy gépészeti helyiségek burkolására, ill. olyan esetekben is javasolt érzékeny elektromos készülékekkel végeznek munkát.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!